top of page

Forgatókönyv írása, azaz mindig a részletekben rejlik az esküvő sikere...

A mostani időszak leginkább az esküvők bonyolítási időszaka, mindaz mellett, hogy mi szervezők már javában szervezzük a következő időszak esküvőit is. :) Szervezés-bonyolítás folyamatosan munka, megállás nélkül!

Volt már olyan beszélgetésem, ahol megkérdezték tőlem, hogy egy esküvőszervező mint csinál pl. télen??? :) :) Viccesnek gondoltam a kérdést...

Válaszom az alábbi volt... Ahhoz, hogy a nyár (vagy bármely időszak) esküvőit le lehessen bonyolítani, ahhoz előtte időszakokban szervezni kell azt... vagyis már előtte tavasszal, nyáron, télen és még ősszel is, egészen az esküvő időpontjáig folyamatos a munka vele. Mivel ebben az időszakban jelentős mennyiségű forgatókönyvet írok, így gondoltam ebben a blogomban próbálok segítségedre lenni, hogyan is fogj neki, ha nincs segítséged benne... bár ha igazán szerencsés vagy, akkor van szerveződ, aki mindenre gondol, így neked az alábbiakra nem magadtól kell felkészülnöd!

Az én forgatókönyveim igen részletesek, de rendkívüli segítséget jelentenek az esküvőn tevékenykedő szolgáltatók számára.... merthogy ez leginkább nekünk, szolgáltatóknak készül! Első és talán legfontosabb tanács, hogy a vendégekhez ne kerüljön ki, viszont az összes szolgáltatóval át kell beszélned, aki az esküvőtökön tevékenykedni fog. A forgatókönyv kialakításánál figyelemmel kell lenned arra is, hogy az egyes szolgáltatóknak (főként akik az előkészületben tevékenykednek) mennyi időre van szüksége a munkájához... Az alábbiak biztosan szerepeljenek forgatókönyvetekben: (a teljesség igénye nélkül...) - a nevetek és becenevetek (bármennyire is furán hangzik... de szerintem mindenkinek jól esik, ha úgy szólítják, ahogy szereti és nem úgy, ahogy épp nem...)

- elérhetőségetek a Nagy Napon (Megjegyzés: Ha én szervezek akkor a nálatok nem is nagyon kell, hogy telefon legyen. Ha kérdésem lenne felétek mégis, akkor a szolgáltatókat keresem, akik épp veletek vannak, ha én nem tudok ott lenni, mert máshol dolgozom az előkészületeken. A vendégeknek is az én és a CM/Vőfély száma van kiadva, engem hívhatnak, ha kérdésük van, segítségre van szükségük) Az idei egyik esküvőm forgatókönyvének első oldala... (ennek az esküvőnek a forgatókönyve 8 oldalas volt)

- az esküvő dátuma - az esküvőtök stílusa (dekorációs színek) - az esküvő helyszíne (pontos címe, illetékes kapcsolattartó neve-telefonszáma) - én még képekkel is szoktam jelezni, hogy melyik helyszín hogy néz ki... - az esküvői vendéglétszám, gyerekek létszáma (én bele szoktam írni az életkoruka is, mert a vendéglátást végző szolgáltató számára ez is fontos kérdés)

- helyszíni szállás esetén szálláslista (az Ifjú pár fizeti vagy a vendég maga, gyerekek életkora itt is fontos)

- ültetési rend, rajzzal, nevekkel (ezen jelölni ha etetőszékre van szükség, ha valaki ételallergiás, vegetáriánus, cukorbeteg...)

- ki biztosítja az asztalokat, székeket (helyszín vagy másik szolgáltató hozza...)

- ki a felelős az ültetési kártyák, ültetési rend kirakásáért - köszönetajándékok - ki foglalkozik a kihelyezéssel és mikor (felterítés után)

- a különböző helyszínek (ha nem egyhelyen lesz minden...), pontos címekkel, telefonszámokkal (vendégvárás helye, ceremónia helyszínek, vacsora helyszíne, szállás helyszíne)

- az összes részt vevő szolgáltató neve, elérhetősége, kapcsolattartók neve

- a szolgáltatók érkezési ideje, munkavégzésük pontos helye és ideje (pl. a DJ pult hová fog kerülni a vacsora teremben, hol lesz a polgári ceremónia, amit hangosítania kell... mikor érkezhet a dekoros, virágos...)

- mi az amit a helyszín biztosít (asztalok, székek, terítők, kasírok, szalvéták... stb.)

- mi az amit az egyes szolgáltatók biztosítanak (dekorációs elemek, egyéb kiegészítők, hangtechnikai eszközök, fénytechnikai eszközök ... stb.)

- a vendégek érkezési ideje, ki fogadja őket (Vőfély/CM, vőlegény, örömszülők, helyszín...) - hol vannak parkolási lehetőségek

- mikor kezdtek el készülődni (ki érkezik hozzátok, hová kell mennetek, egy helyen vagy külön készülődtök és hol...)

- öltözködésben ki/kik segítenek

- hogy és hol lesz az első találkozásotok

- ha a Nagy Napon van a kreatív fotózásotok, mikor kezdődik és meddig leszetek oda, hová mentek, ki megy veletek aki segít, kellenek-e kellékek

- a Nagy Napon mikor fogtok ebédelni/enni/inni és mit (NAGYON FONTOS!)

- a vendégvárás (ha van) kezdete, vendégvárás ételei-italai, kikérés/búcsúztatás lesz-e vagy se, ha igen hol-mikor-ki vesz részt rajta - a ceremóniák kezdési időpontja, ceremóniazenék (ki biztosítja)

- ceremónia kellékek (szülőköszöntő ajándék, gyűrűk, asztaldísz, egyéb ceremóniakellékek),

- bevonulási sorrend (az illetékesekkel előre megbeszélni)

- tanúk nevei, örömszülők nevei, koszorúslányok nevei, gyűrűfelelős

- hivatalos szertartás esetén érvényes okmányok a helyszínen, tanúké is

- ceremónia(ák) utáni programok (pezsgőzés, fotózás, egyéb programok)

- esőterv

- a vacsora kezdete, beszédek megtervezése (köszöntő, fogadalom...)

- egyéb tervezett programok időpontja, időtartama, szükséges kellékek

- ki mit mikor biztosít (helyszín mit, szolgáltatók mit, Ifjú pár mit...)

- mikor érkeznek a sütemények, torta a helyszínre, hűtésről helyszín gondoskodik-e (előre pontosítani velük)

- torta mérete, kellékei, készen érkezik vagy még dolgozni kell a helyszínnek, virágosnak, dekorosnak rajta (lehetőleg ne kelljen már ott)

- italokat ki viszi, ki biztosítja (milyet, mennyit, mikor)

- mi lesz a welcome ital majd a vacsora terembe való érkezéskor (gyerekekre is gondolni)

- dekoráció elkészítésének és majd bontosásának időpontja (kellékek, időtartam)

- virágok érkezése (lehetőség szerint a kreatív fotózásra már legyenek ott - ha azon a napon van), teremdíszítő virágok, ceremóniavirágok, kitűzők, köszöntőcsokrok, menyasszony körüli virágok... stb.

- menyasszonyi autó érkezése, dekorálása, ki lesz a sofőr (lehetőleg ne a vőlegény)

- vacsora jellege, vacsora ételei-italai

- esküvői vetítés (ha lesz mikor és ki foglalkozik vele, kellékeket ki hozza hozzá)

- nyitótánc (zenei hátteret ki biztosítja)

- egyéb programok az este alatt (részletezve)

- menyasszonyi torta (mekkora, mi van hozzá - tetején dísz, virágok, tűzijáték..., ki hozza, mikor érkezik)

- vannak-e külön torták (esetleg cukromentes, gluténmentes - ezek jelölve legyenek)

- gyertyafénykeringő lesz-e (gyertyák előre elkészítve hozzá, gyertyalecsöpögés elleni kis papírral, szalaggal...)

- menyasszonytánc/menyecsketánc kellékei, ruháitok, cipők, ajándékdoboz

- grillázstorta lesz e, ha igen ki hozza és mikor

- buli tervezett részei (kellékek hozzá)

- buli tervezett vége

- elpakolási terv

- másnap lesz-e morzsaparti (ha igen hol és mikor, ki vesz rajta részt - szolgáltató és hány vendég)

Legyen egy listátok magatoknak arról, hogy nektek, saját magatoknak, mik kellenek a Nagy Napra...

- ruhák (esküvős és másnapi ruha, egyéb ruha), kiegészítők (ékszerek, hajdíszek, ruhadíszek/kiegészítők), cipők, illatszerek, gyógyszerek (pl. fejfájás csillapító, allergia gyógyszer), elsősegély dobozka (varrócucc, sebtapasz), gyűrűk, igazolványok, ceremóniakellékek, bulikellékek

- ha a költségeket ott kell rendeznetek, akkor külön borítékolva kinek, mennyit kell, előre elkészítve

- helyszíni létszám, igénybevett szolgáltatásokról-költségekről saját kis lista

Ne feledjétek! A jó és részletes forgatókönyv nagyon sokat segít nektek is - hisz amikor megírjátok mindent újra átgondoltok, mindent újra leellenőriztek magatoknak - és az esküvőtökön dolgozó szolgáltatók számára is nagyon nagy segítség lesz. Viszont azt is jegyezzétek meg, hogy a forgatókönyv nem azért van, hogy Ti a Nagy Napon azzal szaladgáljatok. Ekkor már engedjétek el és bízzatok abban, hogy a választott szolgáltatók tökéletesen kivitelezik majd terveteket! Ha van szervezőtök, akkor pedig nemhogy a forgatókönyv részletes megírására nem lesz gondotok, hanem a Nagy Napon is csak élveznetek kell mindent, mert ő fog kontrollálni helyettetek és egy jó CM vagy Vőfély, a szolgáltatókkal összedolgozva, pedig kivitelezi az egészet!

Keressetek meg és szervezzünk együtt, hogy érezhessétek a minőségbeli különbséget! :)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page