top of page

Dekoráció készítés... Hogyan?

Nemrég dekoráció kapcsán olvasgattam bejegyzéseket az egyik közösségi oldalon egy olyan csoportban, ahol menyasszonyok cserélnek tapasztalatokat esküvők szervezése kapcsán. Elgondolkoztatóak voltak az ott olvasott vélemények, ötletek, javaslatok. Arról beszélgettek, hogyha egyénileg, ők maguk készítik el a dekorációt, úgy kedvezőbb lesz a dekorra fordított költség, mintha dekoros készítené ugyanazt...

​​

Ha valóban magatok szeretnétek készíteni az esküvőtök dekorációját, a költségek mellett az alábbiakat is mindenképpen mérlegeljétek!

A helyszín mikor engedi a dekoráció elkészítését, előző nap vagy az esküvő napján... Ha előtte nap engedi, talán szerencsésebb lehet, de akkor azt is kérdezzétek meg mikor tálalnak fel, mert pl. szalvétagyűrűt, ültetőkártyákat, menükártyát csak utána tudtok majd kihelyezni. Ha viszont az esküvő napján lenne csak lehetséges a dekoráció készítése, úgy igazán erőteljesen el kell gondolkozni azon, hogy mikor lesz rá időtök és ki fogja csinálni. Aki csinálja neki a munkája megfelel-e neked/nektek... Biztosan minden részletre figyelni fog-e... Tud-e alkalmazkodni a helyszínen a terítéshez... Van-e elég rutinja, hogy a rendelkezésére álló időt megfelelően használja ki... Nem fogja e elfelejteni, hogy neki mi a feladata... (mert éppen akkor már ő is készülődne az esküvőre)

Mennyi idő alatt tudjátok elkészíteni a dekort ti magatok... Fontos kérdés, ha ti magatok csináljátok főleg a Nagy Napon, hogy mennyi időtök van rá. Ha csúszás van, elcsúszhattok az időpontokkal és rohanás lesz az egész napotok. Ráadásul hivatalos polgári esküvő időpontját lekésni nem lehet, mert elmaradhat az esküvő!

Megvan-e minden szükséges eszközötök hozzá (pl. rögzítésekhez ...stb.)... A rögzítési technikák nagyon fontosak. Tudnotok kell, hogy sehol nem lehet ragasztani, fúrni, ide-oda fellógatni dolgokat. Ezt biztosan nem fogják díjazni a helyszínek. A dekorosoknak egyedi technikáik vannak, olyanok, melyekkel nem sértik a helyszínt.

Igényesen elvarrt szélek lesznek-e a textileken vagy itt-ott rojtosak... Sajnos már sokszor láttam olyan dekor képeket, ahol látszott, hogy csak épp le lett vágva kézzel, ollóval az anyag, de nem lett eldolgozva. Rojtos volt és gyakran még gyűrött is. Fontos, hogy mit szeretnétek visszalátni a fotóitokon, mert sajnos nemcsak élesben, de a fotókon is ottmaradnak ezek a nyomok örökre.

A bontásra is gondolni kell, mert valószínűleg hajnalban le is kell bontanotok... Nemcsak az elkészítés vesz igénybe időt és embereket, hanem a bontás is. A legtöbb helyszín reggel már az adott helyen reggeliztet, ezért szeretnék, ha a dekort közvetlen a vendégek távozása után el is bontanátok. Erre is gondolni kell, hogy lesz-e energiátok majd erre....

Kik lesznek a segítségetekre, pláne, ha a Nagy Napon lehet csak a dekort készíteni... Szeretitek-e az ő munkájukat, elég ügyesek-e arra, hogy masnit kössenek, ízlésesen helyeznek-e dekorációt az asztalokra. Megbízhatóak-e, nem felejtik-e el majd a Nagy Napon (amikor ők is épp készülődnének vendégként, örömszülőként az esküvőtökre) hogy nekik most épp még dekorációt kellene készíteniük. Kellően gyorsak és precízek-e...

A helyszínen kellene lepróbálni a székszoknyákat, masnikötéseket, egyéb dekorációs elemeket... Nagyon fontos, hogyha a székszoknyákat, masnikat ti viszitek, hogy a helyszínen próbáljátok le/fel. Azok a székek másmilyenek lehetnek, mint a tiétek otthon. Az is lehet, hogy nincs is a helyszínnek egyforma formájú, magasságú, szélességű széke. Nem biztos, hogy a masnikötés könnyen és gyorsan fog menni és pláne szempont az is, hogy egyformák legyenek. Számoljátok ki, hogy mennyi időt vesz mindez majd igénybe. Nem lenne túl jó az esküvő előtti este, éjjel az ágyba zuhanni fáradtan. A főasztal hátterét biztonságosan tudjátok e rögzíteni... Nagyon fontos szempont. Azért is, mert nehogy kellemetlen helyzet alakuljon ki, mikor épp nem kellene, illetve azért is, hogy a helyszínnek se legyen problémája belőle. Nem mindegy mivel és hogyan rögzítitek a hátteret. A fényekkel is vigyázni érdemes, ha mégis zárlatosak, akkor az egész helyszín áramellátását lebéníthatják, illetve meg kell előre kérdezni a helyszínt, hogy biztosan használhatjátok-e őket. Gyakorta nem is járulnak hozzá.

Elég lesz-e a futó az asztalokra... Rendeztessétek be a termet előre, hogy le tudjátok mérni a szükséges asztalfutó mennyiséget. Különben lutri lesz, hogy elég-e a textil, amit visztek, vagy nem marad valahová... elég kellemetlen és szépségrontó lehet, ha valami hiányzik majd, mert kevés lett készítve/rendelve.

Sok - sok minden, van amire nagyon kell figyelni, higgyétek el bőven tudnám még sorolni...

Ha úgy érzitek, hogy fentiekre maximálisan fel tudtok készülni, van elegendő időtök rá, hogy meg is valósítsátok, össze tudjátok egyeztetni a dolgokat a helyszínnel is maximálisan és lesz energiátok a dekoráció bontására is, akkor nagy gond nem lehet.

Azonban, ha fentieket mérlegelve úgy látszik, hogy vannak dolgok, melyeknek nem tudtok megfelelni, akkor szerintem mégis érdemes egy szakemberen elgondolkozni. Rengeteg terhet vesz majd le a vállatokról és valóban elegáns, szép dekorációt kaptok majd cserébe. Nekik készleten minden van, tartalék is és nem eshettek abba a csapdába, hogy mégis hiányozni fog valami. A költségeket soha ne önmagában nézzétek (nemcsak dekor kapcsán, hanem minden szolgáltatás kapcsán) hanem annak tartalmával együtt! Az ár mögött mindig van tartalom és ezeket figyelembe véve biztosan racionálisan tudtok majd dönteni és az általatok elbírt költségkereten belül tudtok maradni.

Ha viszont vannak félelmeitek, akkor egy biztos megoldás lehetünk mi a számotokra, szervezzünk együtt! Vidáman, lazán, aggodalmak nélkül egy csodálatosan szép, felhőtlenül boldog Nagy Nap sikeréért!

Egy-két kép még a mi dekorosunk munkáiból!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page