top of page

Anyakönyvvezető kontra Szertartásvezető?

Elérkezett az idő, belefogtatok az esküvőtök szervezésébe! Sok-sok fogalommal találkoztatok már az interneten és közöttük kering ez a két információ is... azonban biztosan nehezen tudjátok eldönteni mi is a különbség a kettő között és hogy nektek, melyikre is lenne a legnagyobb szükségetek! Tartsatok ma is velem, elárulom nektek! :)

Az anyakönyvvezetőket azért többé kevésbé, de mindenki ismeri...

Ha megkérdeznélek benneteket, hogy kik is ők valójában, erre biztosan elég stabil választ tudnátok nekem adni... azért mégis leírom nektek!

Az anyakönyvvezető az a személy, aki hitelesíti házasságotokat és az ő ellenjegyzésével lesztek a magyar családjogi törvény értelmében ... HÁZASOK!

Az Anyakönyvezető Hivatali alkalmazott és a Polgármesteri Hivatalokban dolgozik.

Ha ma Magyarországon hivatalosan házasságot szeretnétek kötni, akkor mindenképpen meg kell jelenni az Anyakönyvvezető irodájában, ahol is személyes okmányaitokat és családi állapototokat hivatalosan is ellenőrzik és megállapítják, hogy házasságkötéseteknek törvényi akadálya van vagy sincs.

Eddig biztosan stimmelnek is az információk...

De mi van akkor, ha például egy másik településen szeretnétek házasságot kötni, mint ami a lakcímetek? Vajon ezt is megtehetitek?

Jó hírem van! Igen! :)

Egyetlen feltétele, hogy érvényes okmányaitokkal annak a településnek az anyakönyvvezetőjéhez kell bemennetek, ügyfél fogadási időben, csakis személyesen és nála kell bejelentkeznetek házasságkötésre! Ez természetesen több időt és energiát is igényelhet, főleg, ha lakhelyetektől távoli helyszínt választottatok.

Gyakorta kérdezik a párjaim azt is, hogy van-e lehetőség helyszíni szertartásra, mert olyan szép esküvői helyszínt választottak, ahol nagyon jó lenne a kerthelyiségben, a vízparton... lebonyolítani magát a ceremóniát is....

Ez esetben a választott helyszín, illetékes anyakönyv vezetőjét kell megkérdezni, hogy a Jegyző engedélyezi e az Anyakönyvvezető helyszínre történő kiszállását. Gyakorta előfordul az is, hogy ehhez a helyi Jegyző nem járul hozzá...

Illetve amennyiben hozzájárul, úgy a kiszállásnak sok esetben jelentős költségvonzatai is lehetnek! Ez sem elhanyagolható szempont, érdemes figyelni rá!

Szóval máris egy jó tanács!

Mielőtt helyszínt foglaltok és beleszerelmesedtek a helyszíni ceremóniákba, érdeklődjetek az Anyakönyi Hivatalban, amennyiben az esküvőtök napján hivatalos polgári szertartást, Anyakönyvvezetővel szeretnétek kötni választott esküvői helyszíneteken!

Meg is érkeztünk a Szertartásvezető kérdésköréhez... Ki is ő valójában?!

Ő az a személy, aki egyébként küllemében és mivoltában nem feltétlen különbözik a hivatalos Anyakönyvvezetőktől, azonban térben és időben teljesen rugalmasan tud alkalmazkodni elképzeléseitekhez, esküvőtök hangulatához, vendégeitek igényeihez. Mit is jelent ez?

Az Anyakönyvi Hivatalok gyakorta csak az aznapi utolsó időpontban tudnak helyszíni esküvőt lebonyolítani (a hivatalban levő más esküvők miatt). Ez az időpont pedig gyakorta lehet, akár este 19 óra is.

A Szertartásvezető, kéréseteknek megfelelő időpontban áll rendelkezésetekre, az általatok preferált esketési szöveget mondja el, rugalmasan alkalmazkodik egyedi esküvői elképzeléseitekhez is (pl. más bevonulási sorrend, két-két tanú jelenléte, hosszabb vagy akár rövidebb ceremónia időtartam). Mindenben a Ti igényetek szerint jár el és felel meg neki.

Akár két nyelven is tarthatja a ceremóniát, ha arra igényetek lenne!

A Szertartásvezetők, ugyan olyan szolgáltatók, mint pl. az esküvői helyszín, zenész, fotós ... stb., így őket is ugyan úgy fel kell keresnetek és fel kell kérnetek esküvőtök bonyolítására. Megjelenése ugyan olyan elegáns, mint hivatalos Anyakönyvvezetőink megjelenése! Az esküvő menetét, idejét vele tudjátok pontosítani, egyeztetni, segítségetekre van egyedi szertartás szöveg megalkotásában is. Általa akár még délelőtt vagy este sötétedés után is tartható esküvői ceremónia, olyan helyszíneken is, ahová esetleg a hivatalos Anyakönyvvezetők nem tudnak kiszállni.

Azonban azt ne felejtsétek el, hogy ő nem tud hivatalos szertartást tartani, családijogi értelemben nem lesztek házasok az ő szertartása által. Viszont az ő szertartásra csak akkor kerülhet sor, ha előtte megtörtént a hivatalos házasságkötésetek! A két ceremónia lebonyolításában is maximális partneretek vagyok, egyeztetjük, pontosítjuk a ceremóniák részleteit, kötelezettségeit!

Figyelem! A hétköznapokon, munkaidőben, 2 tanú jelenlétével kötött, Anyakönyvvezető jelenlétében tett házasságkötéseknek külön költsége nincs!

Gyakorlott, több nyelvet is beszélő Szertartásvezetőink készséggel állnak rendelkezésetekre, keressetek bennünket bátran és bizalommal!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page